”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

«Хезболла» - проти Єгипту

Віктор КАСПРУК, Київ on Квітень 23,2009

image

Днями стало відомо про запеклу війну в стосунках між Іраном і Єгиптом, коли Іран використав ліванську «Хезболлу» проти Єгипетської держави. Остаточне рішення про надання гласності конфлікту було ухвалене шефом єгипетських спецслужб Омаром Сулейманом. Отримавши добро від президента Хосні Мубарака, він особисто проінструктував міністра інформації, а той вже розіслав відповідні вказівки редакціям всіх єгипетських газет.

Як підкреслила ліванська газета Al-Mustaqbal: «Це перший раз за тридцять років, коли одна арабська держава звинувачує іншу арабську державу в шпигунстві проти неї. Перший і останній раз це було в кінці сімдесятих років в інформаційній грі між Каддафі і Садатом, коли Анвар Садат підтримував лівійську опозицію».

Однак усе почалось у листопаді 2008 року, коли в Єгипті з фальшивим паспортом був затриманий 27-річний ліванець Мухаммед Юсуф Мансур, який потрапив на територію країни, швидше за все, через тунель на кордоні з сектором Газою. До цього часу єгиптяни вже два роки вели спостереження за агентурною мережею «Хезболли». Арештованому ліванцю пред'явили визнання арештованих членів групи, в яких говорилося, що Мансур повинен зайнятися питаннями фінансування роботи мережі.

Протягом п'яти місяців Мансур піддавався посиленим допитам у штаб-квартирі єгипетської контррозвідки в Каїрі, проте він так і не назвав імена людей, що послали його з шпигунсько-диверсійною місією до Єгипту. Щоравда, єгиптяни стверджують, що йдеться про керівника розвідслужби «Хезболли» Мухаммеда Кабалана, який діяв в Єгипті з 2007 по 2008 рік. Згідно повідомлень єгипетської преси, Мансур належить до відділу розвідки ліванського угрупування, відповідального за дії в сусідніх з Ізраїлем країнах: Лівані, Сирії, Єгипті і на палестинських територіях. Проте й досі невідомо, яку посаду він обіймав у цьому відділі.

Вказівки від своїх кураторів Мансур отримував по Інтернету. Гроші йому передавали кур'єри, що прибували до Єгипту офіційно, через КПП. Всього агентам мережі було передано кілька десятків мільйонів єгипетських фунтів. Ці засоби призначалися, серед усього іншого, для придбання будинків, магазинів і ділянок впродовж лінії кордону між Єгиптом і сектором Газа в районі Рафіаха. Звідти планувалося рити тунелі в сектор. Згідно єгипетській урядовій пресі, бойовики «Хезболли» мали намір атакувати іноземне судно в Суецькому каналі, аби завдати збитку єгипетській економіці. Крім того, вони мали намір атакувати ізраїльтян, котрі відпочивають на Синаї.

«В минулому єгиптянам, - зазначає ізраїльська газета Ha'aretz, - вже вдавалося зривати плани угрупувань ісламістів, в тому числі з ХАМАСу і «Хезболли», здійснити теракти проти ізраїльтян в Єгипті. Проте цього разу в Каїрі ставляться інакше до події, оскільки для агентів з Бейрута громадяни єврейської держави були не основною метою. В єгипетських спецслужбах стверджують, що бойовики «Хезболли» повинні були атакувати судна в Суецькому каналі. Суец являє собою гігантську стратегічну цінність для Єгипту, через цей канал вже велися регіональні війни. Спеціальне державне відомство займається справами каналу, який приносить щороку казні кілька мільярдів доларів, – і це друга за значимістю стаття доходів для єгипетської економіки після туризму. Тому атака на судно, що перетинає канал, могла б стати тяжким ударом не лише для престижу країни, а й для її економіки. Можна вважати, що й туризм постраждав би в результаті того, якби єгиптяни показали, що не можуть забезпечити внутрішню безпеку».

Утім, варто звернути увагу на той факт, що в повідомленнях єгипетської преси майже не згадується про зв'язок шпигунсько-диверсійної мережі з ХАМАСом, хоча бойовики і збиралися налагодити перекидання боєприпасів саме до сектору Гази. Чому єгиптяни не стали акцентувати увагу на ролі ХАМАСу в усій цій історії? Можливо, тому що Каїр нині зайнятий процесом внутрішньо палестинського примирення, між ФАТХом і ХАМАСом. А роль посередника не дуже в'яжеться зі звинуваченнями на адресу ХАМАСу.

Існує ще одна причина, з якої єгиптяни вирішили надати гласності саме зараз інформацію про змову. Американська адміністрація починає «роман» з Тегераном і президент Обама бачить в іранцях партнерів з урегулювання регіональних проблем в Іраку, Афганістані і, цілком можливо, у Палестині. Тому саме зараз потрібно розповісти Вашингтону про дійсні терористичні задуми Ірану.

Постає велике питання стосовно поведінки «Хезболли» у цій неприємній історії. Зрозуміло, що виграли б Насралла та його наближені від серії атак на ізраїльські об'єкти і від налагодження каналу з перекидання зброї ХАМАСу. Проте та швидкість, з якою Насралла зізнався в організації шпигунсько-терористичної мережі на єгипетській території, може лише нашкодити угрупуванню. Скажімо, Сирія, якщо вона зробить щось подібне в Йорданії або Саудівській Аравії, не стане публічно брати на себе відповідальність. Навіть Ізраїль, після невдалого замаху на Машаля в 1997 році, прагне не проводити таємні операції на території арабської країни, з якою у нього підписана мирна угода.

Можливо, Насралла відчув себе досить упевненим – після того, як він насправді виявився володарем Лівану і, серед іншого, став украй безцеремонно втручатися в палестинські справи і відкрито загрожувати Каїру під час операції «Литий свинець». Лідер «Хезболли» міг сподіватися на те, що визнання в засиланні агентів до Єгипту допоможе йому на парламентських виборах в Лівані, які пройдуть через два місяці. Проте керівник Центру імені Даяна при Тель-Авівськом університеті, професор Еяль Зісер відзначає у зв'язку з цим, що дії Насралли ніяк не вплинуть на електоральні переваги сунітів, друзів, і маронітів, а шиїти і так голосуватимуть за нього.

А колишній шеф військової розвідки Ізраїлю, Аарон Зеєві-Фаркаш, вважає, що Насралла просто виконує завдання, поставлене перед ним йому іранцями. Ахмадінежад веде зухвалу, провокаційну політику стосовно світу, а лідер «Хезболли» дозволяє собі, під його впливом, кидати виклик сусідам по регіону. Зеэви-Фаркаш вважає, що Близький Схід стоїть на порозі дуже важливого періоду, що розпочнеться після діалогу Ірану зі Сполученими Штатами найближчими місяцями. Тегеран вступає в цей діалог з позиції сили, вважаючи, що в міжнародного співтовариства не вистачить сил і рішучості зупинити іранську ядерну програму або втручання Ірану в країн регіону. Іранці відреагували на миротворчу мову Обами – про світ без ядерної зброї – урочистою церемонією пуску в дію нового ядерного центру.

Між тим, якщо подивитися арабську пресу, то її більше непокоїть не Іран, а те, що розвідка Ізраїлю проникла в ряди «Хезболли». Про це повідомляє загальноарабська газета Al-Hayat, котра видається в Лондоні. За даними Al-Hayat, після цього інциденту «Хезболла» здійснила безпрецедентні запобіжні засоби з метою запобігти подальшому просочуванню інформації. Шиїтська організація також здійснює заходи для пошуку співучасників затриманих.

Думаю, варто нагадати, що нещодавно був арештований Джозеф Аль-Алем, який, за твердженням ліванських властей, співробітничав з ізраїльською розвідкою впродовж 25 років. Президент Лівану Мішель Сулейман привітав місцеві спецслужби з арештом Аль-Алема і заявив, що «йдеться про затримання глави мережі, що шпигувала на користь сіоністського ворога».

Також минулого тижня відбулася зустріч координатора з питань безпеки «Хезболли» Вафіком Сафа і представниками ліванських спецслужб. Під час зустрічі високопоставленому чину Хезболли» була надана інформація про результати розслідування щодо Адіва Аль-Алема, його дружини Хійят і його брата Джозефа. Передбачається, що ця інформація дозволила «Хезболлі» зробити висновки стосовно проникнення шпигунської мережі всередину організації.

До речі, стеження за Аль-Алемом продовжувалося більше півтора років, проте рішення про арешт було прийняте ліванською владою лише в той момент, коли виникла серйозна небезпека завдання удару по верхівці організації і спричинення збитків її діяльності.

Проте, якщо нинішнє ліванське керівництво піклується про безпеку терористів з «Хезболли», то в Каїрі налаштовані досить категорично. Як зазначає найвпливовіша єгипетська газета Al-Ahram: «Офіційний джерело повідомило Al-Ahram, що ретельне розслідування відносно «Хезболли» показало, що дії були спрямовані проти єгипетської держави та її політичної системи, а також були заплановані ще до війни в секторі Газі близько двох років тому. Джерело в єгипетській владі розкрило деякі деталі цього «сюжету» і його компонентів, а також ролі кожного з учасників. Воно додало, що силам безпеки вдалося нейтралізувати і унеможливити ці ретельно сплановані диверсії. А також узяти під свій контроль пересування цих осіб у середині країни і ззовні, та забезпечення їх політичного прикриття в арабському і ісламському світі. Їхнє завдання полягало в здійсненні терористичних актів проти туристичних цілей та життєво важливих об’єктів, провокування створення заворушень та демонстрацій та плату громадянам за те, що вони вийдуть на вулиці і створять там хаос. Al-Ahram стало відомо, що «Хезболла» отримала значні кошти для реалізації цього саботажного плану, і взяла на себе зобов’язання переказування цих коштів на рахунки в банки провінції Олександрія і ще двох інших єгипетських провінцій».

Утім, як вважає єгипетський міністр закордонних справ Ахмед Абул Гейт, Іран використовував «Хезболлу» для проникнення на єгипетську територію і використання її як важеля. Ахмед Абул Гейт заявив, що Генеральна прокурора в діяльності «Хезболли» вбачає «чисельні злочини» в Єгипті. Він додав, що генеральний прокурор розслідує діяльність осередку «Хезболли», де багато несподіванок, котрі покажуть розмір змови проти Єгипту.

Ахмед Абул Гейт висловив жаль з приводу того, що деякі люди в Єгипті поставили палестинське питання і підтримку прав палестинського опору вище інтересів і суверенітету Єгипту над своєю територією».


2311 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 4 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua