”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Сучасна Росія: бранка міфу

Сергій ЧАЛИЙ, Київ on Серпень 07,2009

image

Усім вже відомо про ухвалу ПАРЄ, яка покладає політичну відповідальність за початок Другої світової війни та за поділ Європи між агресивними державами одночасно на два тоталітарні режими – нацистсько-гітлерівський та більшовицько-сталінський. Здавалось би, важко тут щось заперечити. Але маємо агресивно-роздратовану реакцію на цей документ з боку Ради Федерації Росії – верхньої палати найвищого законодавчого органу цієї держави. У затвердженій не так давно заяві ця начебто поважна державна інституція нашого північного сусіда розцінює позицію ПАРЄ як образливу для честі й гідності Росії, ба більше, навіть провокаційну.

А що тут провокаційного? Саме ганебно відомий пакт Молотова-Ріббентропа відкрив дорогу до війни. Без цього пакту Гітлер не зміг би напасти на Польщу, не зміг би розпочати бойові дії у Європі, а якби й розпочав – змушений був би капітулювати вже навесні 1940 року. З точки зору історії й документальної бази в цьому випадку нічого заперечити не можна.

Резолюція ПАРЄ (а перед цим, нагадаю, була резолюція Європарламенту, яка ототожнювала комунізм із фашизмом) – це ще вельми м’який за змістом і за формою документ. Адже під червоним прапором із серпом і молотом замордовано значно більше людей, ніж під червоним прапором із свастикою. І якщо СС та Ґестапо мають, скажімо, першість за числом знищених у Європі євреїв, то впевнене друге місце посідає ОҐПУ/НКВД/МҐБ; а от стосовно нищення українців ситуація зворотна. Але в резолюції йдеться тільки про сталінізм, а не про більшовизм як такий, тому в чинної російської влади була чудова нагода відхреститися від найбрутальніших злочинів тоталітарної системи, натомість оголосивши перемогу над нацизмом наслідком народного героїзму, проявленого всупереч цій системі. Тим більше, що саме так і було насправді – якщо не на 100%, то на 80%. Маршал Костянтин Рокосовський незадовго до смерті сказав журналістам: «От коли ми, командувачі фронтами, навчилися дурити цього кремлівського мудака, тоді й погнали німців геть».

Реакція ж російських можновладців була найбезглуздішою з усіх можливих з погляду нормальної людини, але цілком логічною під оглядом того химерно-міфологічного світу, в якому живе і Кремль, і, на жаль, переважна більшість росіян (соціологи засвідчують – понад 60% вважають, що СРСР самотужки був здатен перемогти держави Вісі, що для обізнаної у військово-політичній історії ХХ століття людини звучить анекдотично). Ядром цієї міфологічної системи є твердження, що «хороший» тоталітаризм (більшовизм) переміг «поганий» тоталітаризм (нацизм) у добу, коли демократія виявилася ні на що не спроможною, і тому світ мусить бути довіку вдячний «хорошій» диктатурі, і методи цієї диктатури не гріх брати на озброєння й сьогодні. Наслідки такої неототалітарної настанови ми мали змогу спостерігати рік тому у вигляді агресії проти Грузії; боюся, що ближчим часом матимемо нові прояви цієї незагоєної російської соціально-психологічної і політичної недуги.

Але парадокс ситуації полягає в тому, що раціональними засобами довести носіям міфологічної свідомості їхню неправоту неможливо (ані Сахарову, ані Солженіцину, ані іншим найвидатнішим російським же правозахисникам, історикам, журналістам та письменникам це так і не вдалося). Скидається, що ефективно вилікувати Росію від синдрому агресивного неосталінізму може тільки масштабна політична катастрофа, яка, на жаль, неминуче зачепить і сусідні держави, а тому нам слід називати речі своїми іменами і вміти ставити на місце адептів неототалітаризму. Чинна ж російська заява свідчить про те, що Росія залишилася неототалітарно-імперською державою, що вона не подолала своє минуле і продовжує існувати в системі неосталіністських координат, хай вони і звуться нині  «суверенною демократією» (який там прикметник до слова «демократія» був у товариша Сталіна? А в партайгеноссе Гітлера?).

А взагалі-то йдеться про небезпечну для самого російського суспільства річ: як бранець і співтворець (разом із владою) неототалітарної міфології воно в будь-який момент може бути втягненим в авантюри такого масштабу, що їхні наслідки стануть, як уже говорилося, катастрофічними...


2032 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.71Rating: 4.71Rating: 4.71Rating: 4.71Rating: 4.71 (всього 7 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua