”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Нова атака «кіношників» на заповідники Криму

Прес-реліз on Вересень 10,2009

image

Природоохоронні організації виступають проти зйомок гостросюжетних фільмів на території природних заповідників Криму.

Членам Всеукраїнської громадської організації «Національний екологічний центр України» (НЕЦУ) стало  відомо, що на території Регіонального ландшафтного парку «Караларський» (на території Генеральських пляжів), що в Ленінському р-ні АР Крим,  кінокомпанією «Гераплат» та кіностудією «Ялтафільм» плануються зйомки 8-ми серійного гостросюжетного художнього фільму «Сорок третій номер». Режисер фільму Рауф Кубаєв відомий глядачу по іншим (у т.ч. гостросюжетним) фільмам, насиченим видовищними сценами в умовах дикої природи («Псевдонім «Албанець», «Красная площадь», «Кармеліта»). Один з епізодів фільму планують знімати також на території Опукського  природного заповідника у вересні 2009 р. При зйомках планується застосування піротехніки, заїзд знімальної групи та техніки на територію заповідника. Крім того, планується використання вогнепальної зброї, підпалювання субстанції із каучука, бензину та інших речовин, що неминуче призведе до пошкодження рослинності на заповідній території.

Звертаючись до  норм чинного законодавства, бачимо, що  такі дії на території Опукського природного заповідника та регіонального ландшафтного парку «Караларський» є грубим порушенням статей 16, 23 Закону України про природно-заповідний фонд України та тягнуть відповідальність відповідно до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», або й ст.252 Кримінального кодексу України. Збитки, нанесені державі здійсненими порушеннями, додатково нараховуються відповідно до спеціальних постанов Кабінету Міністрів України.

Прикро, та це  вже далеко не перший приклад  у своєму роді. Достатньо згадати про сумний прецедент зйомок фільму «Залюднений острів» в Казантипському природному заповіднику та наслідки ( у т.ч. у ЗМІ), до яких призвело тоді необдумане надання дозволу на зйомки. Тоді, окрім загрози презентації картини в Україні, посадовців, що надали погодження на зйомки фільму в Казантипському природному заповіднику, притягнуто до дисциплінарної відповідальності та оштрафовано на значну суму.

Схоже, чергової спробою паплюження українських заповідників стане зйомка кінофільму «Сорок третій номер».

Щоб не припустити цього порушення, НЕЦУ звернувся до Мінприроди України, Державної екологічної інспекції України, МВС України, Рескомприроди АР Крим та екологічної інспекції Керченського регіону з проханням вжити всіх  можливих  заходів щодо неприпущення таких зйомок на території природно-заповідного фонду АР Крим та притягти до відповідальності осіб-порушників заповідного режиму та осіб, що надали погодження на проведення таких зйомок. Кампанію проти зйомок кінофільмів на території природних заповідників Криму підтримують і інші громадські організації України та Білорусі, які також  направили власні скарги з цього приводу.

Про НЕЦУ можна більше дізнатись на офіційному інтернет-сайті організації: www.necu.org.ua

Про негативний досвід зйомок кінофільму «Залюднений острів» в Казантипському заповіднику:

http://maidan.org.ua/static/news/2009/1230914794.html

За додатковими пианнями просимо звертатись до Василюка Олексія (8097-1000-

2216 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 2 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua