”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Ви демонстрували не дуже велику повагу до свободи слова

Юрій ЛУКАНОВ, Київ on Січень 31,2010

image

Відкритий лист до кандидатів у Президенти України шановних Юлії Тимошенко і Віктора Януковича

Шановні слуги народу!

Звертаюся до вас так, бо ви самі неодноразово декларували, що, ще не будучи главою держави, вже служите народові, захищаєте його інтереси, піклуєтеся про його благо. А зараз ви заявляєте, що, сівши в президентське крісло, і далі будете робити все це, але з потроєною енергією. Отож, таке звертання до вас цілком слушне.

Звертаюся від імені вельми впливової частини українського народу – журналістської братії Києва. Я вас вітаю з виходом до другого туру і з тим, що один із вас стовідсотково очолить нашу державу. Зі зрозумілих причин журналістам не байдуже ставлення майбутнього Президента Україні до проблеми свободи слова. Я знаю, що кожен з вас дуже темпераментно заявить про свою відданість ідеалам свободи, в тому числі й свободи слова. Але представники нашої професії за своєю природою люди допитливі і хотіли б мати більш конкретну інформацію.

Зокрема, одним зі складових свободи слова в нашій країні мало б стати суспільне телебачення. Ось уже понад п’ять років різні політики обіцяють нам створити таку установу. Були навіть певні рухи в цьому напрямі, але вони завершилися нульовим результатом. Чи були б ви такі ласкаві повідомити нам своє ставлення до цього питання? Якщо ви підтримуєте ідею суспільного телебачення, то скажіть, яким чином ви маєте намір її реалізувати.

У процесі передвиборної кампанії наші колеги з сумом констатують факт, що, даючи згоду на участь в тих чи інших політичних ток-шоу, ваші команди диктують організаторам, яких журналістів запрошувати, а яких – ні. Журналісти переважно вважають, що такий підхід суперечить ідеалам свободи, які ви нібито підтримуєте. Повідомте, будь ласка, чи готові ви відмовитися від такої практики і терпіти на своїх виступах й тих журналістів, котрі не дуже вам подобаються і ставитимуть не лише ті питання, які б ви хотіли чути?

У процесі передвиборчої кампанії ви і ваші команди неодноразово демонстрували не дуже велику повагу до свободи слова. Зокрема, шановний Віктор Янукович запропонував журналістові, який поставив йому незручне запитання, «не бовтати язиком». Дуже хочеться знати, чи готовий Віктор Янукович вибачитися перед журналістом за не вельми ввічливе з ним поводження?

Крім того, члени команди Віктора Януковича заявляли, що очолювана ним Партія регіонів має намір відновити у своїх лавах одіозного колишнього народного депутата Олега Калашникова, якій відомий тим, що в буквальному розумінні доклав руку до телевізійної групи одного з телеканалів під час виконання цією групою своїх службових обов’язків. Телеоператор Володимир Новосад ще й досі лікується від надмірно теплої зустрічі. Були б вдячні вам, якби ви повідомили нам своє ставлення до цієї ідеї.

Шановна Юлія Тимошенко зусиллями своєї команди через суд намагалася обмежити критику своєї власної особи. Суд не задовольнив вимоги тимошенківців і відхилив їх. Тим не менше, сам підхід викликає тривогу. Журналістам хотілося б знати, чи не думає пані Тимошенко, що такий підхід з її боку був помилковим? Якщо так, то чи готова вона заявити, що відмовиться у майбутньому від спроб обмежувати критику на власну адресу?

Крім того, члени команди пані Тимошенко обіцяли позбавити власності головного редактора однієї з газет, яка мала сміливість критикувати членів БЮТ. Дуже цікаво знати ставлення шановної Юлії Тимошенко до таких дій своїх соратників.

Це лише кілька запитань. Вони не є вичерпними. Якщо ви вважатимете за потрібне повідомити іще якісь КОНКРЕТНІ ідеї, які стосуються свободи слова, то журналістська братія буде вам дуже вдячна. Можливо, варто присвятити темі свободи слова телевізійні дебати між вами, які передбачені законом.

Якщо ж ви уникнете відповідей на поставлені запитання, то навряд чи така позиція додасть вам авторитету і серед журналістів, і в суспільстві в цілому.

З надією на відгук, Юрій Луканов, голова Комітету Київської незалежної медіа-профспілки.

Контактний телефон +380503104441


1011 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.75Rating: 4.75Rating: 4.75Rating: 4.75 (всього 4 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua