”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Дніпровські кручі замінять підземними паркінгами.

Степан ЖАБКА, Київ on Вересень 29,2007

image

Відразу просимо не непритомнити тих, хто мешкає у Києві. Йтиметься про найближче столичне передмістя – Вишгород. Це тут незабаром може не стати дніпровських круч. Втім, ще можна посперечатися, чи не є ця проблема важливішою за будівельні проблеми Києва.

Остання місцина, де ще залишилися справжні Дніпровські кручі – це місто Вишгород. Та частина круч, що є гордістю Києва, хоч би як її любили кияни, насправді виглядає не так, як мала б. Адже не так давно вона була засаджена деревами. У минулому ж усі кручі були голими й відкритими вітрам. На них дійсно «було видно, було чути, як реве ревучий…». Те саме стосується і круч на південь від міста, скажімо у Ржищеві. А от у Вишгороді все збереглось, як було. Можна приїхати і подивитись, яким був берег Дніпра до того, як його назавжди змінила людина. Поки ще можна…

Та за останніми даними, ця можливість у нас зберігатиметься ще не довго. Незабаром дніпровські кручі у Вишгороді перетворять на підземні паркінґи, а набережна – на готельно-розважальний комплекс.

На серпневій сесії Вишгородської міської ради найцікавішим питанням був розгляд можливості забудови «по вул. Набережній». Будь-яке інше питання, яке розглядала рада останніми місяцями, навряд чи зможе схвилювати пересічного вишгородця більше за це. Товариство з обмежено відповідальністю «Рестмон груп» просило раду надати дозвіл на підготовку матеріалів погодження місця розташування так званого «об’єкту благоустрою території з будівництвом, експлуатацією та обслуговуванням житлових будинків підземно-надземними паркінґами, вбудовано-прибудованими приміщеннями адміністративно-торговельного й соціального призначення, спортивно-розважального комплексу та об’єктів соціальної інфраструктури». Які слова! А ховається за ними всього-навсього хаотична комерційна забудова набережної.

Площа ділянки, що планується під забудову - 9,5 га. Реально, ця ділянка (а конфігурацію її ми не знаємо) охоплює принаймні більшу частину набережної. Адже сама набережна й спуск до води належать до території Київської ГЕС, 10-метрова смуга вздовж набережної зайнята схованими під землею комунікаціями (у «ДіпроГідроЕнерго»); північна околиця всієї цієї зони належить до ГАЕС, південна, найближча до міста, вже знаходиться в чиємусь користуванні і є об’єктом благоустрою. Якщо все це відкинути… лишиться зовсім небагато. Якраз десь біля 10 га, тобто всі кручі і вузька зелена смуга біля їх підніжжя.

Земельна комісія підтримала клопотання забудовника. Міський голова також підтримав і зазначив, що це буде свого роду «діснейленд+спортивно-розважальна зона+1,5млн євро в бюджет міста». Пересічних мешканців Вишгорода такі перспективи не тішать, адже більш популярного і вдалого місця для відпочинку в місті немає. Депутати практично одноголосно погодили надати дозвіл на збір документації. 23 – за, 3 – проти, 1 утримався.

Рішення однозначно прийняте поспіхом, без розбору в тому, що в принципі забудова на даній ділянці в будь-якому разі буде незаконною. По-перше, тут 1994 року Указом Президента був створений Вишгородський історико-культурний заповідник, хоча його межі не затверджені. Це може значити, що або їх затвердять так, як захоче інвестор, або ж вчинять з належною для епохи долею цинізму: «Дайте археологам грошей, щоб вони все там викопали, та й будуйте…».

Унікальність вишгородських круч важко пояснити з погляду плаского мислення чиновника. Однак є інший аргумент, здатний захистити природні скарби (прошу не сприймати цей вислів як штамп), і такий аргумент не один. По-перше, попід кручами зростає занесений до червоної книги України хвощ великий. Для його охорони тут створено ботанічну пам’ятка природи (площею 2 га). Цей об’єкт природно-заповідного фонду, як і належить, створений рішенням обласної ради і на власний розсуд місцевої влади Вишгорода його ліквідувати не можна. Крім того, під кручами досі зростають 2 види занесених до Червоної книги України орхідей. На превеликий жаль, цього важливого факту не знали, коли створювали пам’ятку природи. Орхідеї виявили значно пізніше і тому всю ділянку підніжжя круч не оголосили заповідною. А варто було б оголосити. Тепер, коли виявлені орхідеї, на виконання ст.11 Закону України «Про червону книгу України», територію необхідно оголосити природно-заповідним фондом. Та тепер це значно складніше, адже місцева влада вже спокусилась на принадливі обіцянки інвестора і прогнозовані мільйонні прибутки. Про це свідчить і результат голосування і підтримка міського голови.

Надією вишгородців лишається статус історичного заповідника і… орхідеї. Адже в тих умовах, які ми маємо зараз, Державне управління охорони навколишнього природного середовища не може надати свого погодження. Причина цього – спеціально передбачений (на випадок відсутності совісті керівництва держуправлінь охорони навколишнього природного середовища) Порядок погодження природоохоронними органами матеріалів надання (викупу) земельних ділянок. Згідно з цим порядком, Державне управління не може надати погодження на відведення ділянки, де зростають занесені до Червоної книги України рослини під щось, через що вони будуть знищені.


4287 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 1 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua