”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Піскові кар’єри: “євро-2012 загрожує довкіллю Харківщини!”

ЗАЯВА on Вересень 06,2009

image

Прем’єр-міністру України Ю.В. Тимошенко

копії: Генеральному прокурору України О.І. Медведьку

Міністру внутрішніх справ Ю.В. Луценку

Екологічна спільнота України в цілому та Харківщини зокрема дуже позитивно сприйняла звістку про проведення в місті Харкові одного з матчів Чемпіонату Європи з футболу, оскільки серед екологів чимало уболівальників цього виду спорту. Однак сьогодні, побачивши екологічні наслідки підготовки міста до Євро-2012, ми вважаємо, що краще б нашій державі не приймати цього турніру…

Підготовка до футбольних змагань значно активізувала роботу будівельної галузі в Харкові. Це, у свою чергу, призвело до зростання попиту на будівельний пісок. Як відомо, будь-який попит народжує пропозицію, і пропозицію про поставки піску щедро надали… кримінальні злочинці, які почали незаконно, без будь-яких дозволів чи досліджень видобувати ці копалини там, де їм заманулося. Кар’єри почали виникати не тільки у віддалених районах області, а й безпосередньо на території міста Харкова. Більш не пощастило району Жихор, де одночасно запрацювало сім таких копанок.

Культура виробництва піску на цих кар’єрах просто жахлива: серед лісу валяться дерева, робиться величезна просіка або галявина, та починається риття. За один тиждень такий кар’єр зростає до розмірів футбольного поля. Дорога до копанки пробивається прямо через молоді саджанці, маленькі дерева просто збивають величезними вантажівками, а потім трамбують колесами. Обсяги «виробництва» – колосальні. За нашими підрахунками величезний самоскид «КАМАЗ» набирається за 10-12 хвилин, а в черзі вже чекає кілька порожніх вантажівок. Через такий рух транспорту дороги навкруги Жихора вщент розбиті, машин їде стільки, що, як кажуть місцеві мешканці, навіть земля гуде. Через нелегальну розробку в колодязях жихорців уже пропадає вода. Оскільки довкола величезних кар’єрів, що розробляються без будь-якого плану чи нормативу, немає ані огороджень, ані попереджувальних знаків, люди реально бояться провалитися в пісочну могилу. А ще – бояться за дітей, яких може заживо поховати зсув ґрунту, якщо вони раптово оберуть для пустощів таку «пісочницю». Та й це ще не все: щоб зекономити час та пальне, водії будівельних компаній, від’їжджаючи за піском, захоплюють з собою з центральних районів міста сміття. Дуже зручно: однією ходкою і сміття  вивезли, і пісок набрали! А потім весь цей непотріб (серед якого є й токсичні, небезпечні відходи) «пісочні злодії» спалюють просто у своїх кар’єрах (і це серед хвойних лісів у пожежонебезпечний період). Люди, що мешкають поблизу, змушені дихати, замість соснового повітря, димом та сажею, а коли в цьому районі підіймається бодай невеликий вітерець – відразу ж починається пісочна буря…

З 17 серпня доведені до відчаю мешканці Жихора та Основи (району, розташованого неподалік) разом з представниками нашої громадської організації вийшли на безстроковий пікет біля незаконних кар’єрів. Метою людей була повна та безумовна зупинка незаконного видобутку цієї копалини. До цього майже півтора року мешканці Жихора та Основи направляли свої скарги по всіх інстанціях – від міліції до Бабаївського лісництва, якому належить цей ліс. Ефект листування нульовий: посадовці відвідували незаконні кар’єри, щось перевіряли, а потім – від’їжджали, а незаконний видобуток продовжувався. З появою громадського пікету рух вантажівок за піском зупинився. Про нашу ініціативу повідомили регіональні та всеукраїнські ЗМІ, до пікетувальників приїздили керівники міліцейських підрозділів, які запевнили протестувальників, що кар’єрам на Жихорі буде покладено край. Повіривши у це, ми вже 21 серпня припинили пікетування. А 24 серпня у незаконному кар’єрі під Харковом біля села Верхня Роганка через зсув ґрунту загинув 9-річний хлопчик. Відразу ж після трагедії про необхідність закриття нелегальних кар’єрів висловилися і МНС-ники, і правоохоронці, і керівники обласної Ради. А 26 серпня на кар’єрах, які ми пікетували, знов почався видобуток піску. І знову, після наших звернень до міліції, місцевих органів влади, лісництва немає ніяких зрушень – видобуток продовжується. Як стало нам відомо від водіїв вантажівок, що заїжджають на кар’єри за нелегальним піском, головний споживач цієї копалини – стадіон «Металіст», є й інші об’єкти Євро-2012, які отримують цей будматеріал. За гіркою іронією долі, територія незаконного видобутку піску біля Жихора та Основи – це місце запеклих боїв часів Великої Вітчизняної, просто під час  пікету нами були знайдені застарілі боєприпаси. Отже, велика вірогідність того, що до фундаментів споруд Євро-2012 вже потрапили або можуть найближчім часом потрапити вибухонебезпечні предмети.

МИ ВИМАГАЄМО:

1. Терміново призупинити виділення коштів на Євро-2012 для міста Харкова до повного усунення незаконного видобування піску в Харкові.

2. Створення механізму унеможливлення використання на будівництвах Євро-2012 піску, видобутого підприємствами, що не мають ані ліцензії на розробку надр, ані законним чином організованих кар’єрів. Припинення державного фінансування об’єктів, які використовують у будівництві пісок невідомого походження. Посилення контролю за використанням бюджетних коштів, щоб унеможливити крадіжку грошей через різницю в ціні піску «офіційного» та незаконного.

3. Створення комплексної слідчої групи, бажано з правоохоронців іншого регіону (щоб попередити прояви корупції), для розслідування злочинів, пов’язаних з незаконним видобутком піску. Сьогодні кожне відомство розглядає проблему окремо, що не дає можливості покінчити з негативним явищем в цілому. У комплексну групу мають увійти фахівці лісової справи, МВС, СБУ, гірничої, екологічної та податкової інспекцій, МНС, земельної інспекції, прокуратури та інших контролюючих та правоохоронних органів. Наша громадська організація разом з місцевими мешканцями постраждалих районів готова надати цій комісії цілу низку доказів та свідчень. За нашими підрахунками, тільки жихорські кар’єри нанесли збитки державі у розмірі біля 2 мільярдів гривень. А таких районів по області десятки!

4. Провести внутрішнє розслідування причин «беззубості» міліції, податкової адміністрації, прокуратури та органів влади в місті Харкові та Харківській області щодо незаконного видобутку піску.

5. Результати розслідувань (п. 3 та 4) доповісти суспільству публічно, відкрито, щоб потенційні правопорушники знали про невідкладність покарання. Також публічно провести судові засідання щодо цих зухвалих злочинів, адже скоювалися вони на очах у тисяч харків’ян, відкрито та публічно.

6. Створення механізму постійного контролю за джерелами піску на будівництвах Харківщини, зобов’язання податківців та працівників МНС постійно перевіряти це питання.

У разі невирішення цих нагальних питань ми залишаємо за собою право продовжувати акції протесту. Також нами зібрано достатньо матеріалів задля того, щоб звернутися до екологів Європи та світу з закликом про бойкотування Євро-2012 у Харкові, а, можливо, і в України в цілому. Впевнені, що реакція світової спільноти на цю інформацію буде однозначною…

Жодні спортивні змагання чи заходи ніколи не виправдають загибелі дитини, зведення лісів, понівечення природних ландшафтів, створення умов для загибелі цілих лісових масивів. Жодні спортивні змагання не варті тих ризиків, що виникають під час незаконного видобування піску, яке в Харкові прийняло жахливі масштаби та форми. Просимо скоротити термін розгляду цього листа до 10 діб, оскільки кожні 10 хвилин від кожного з десятків незаконних кар’єрів від’їжджає нелегальна вантажівка, заповнена піском, тобто ситуація ще більш загострюється. Кожної хвилини на кожному з цих потворних кар’єрів може загинути людина – не тільки дитина, а й доросла. Якщо влада України не в змозі навести лад у цьому питанні – не варто навіть братися за проведення Євро!

З повагою,

Голова Ради ЕкГ "Печеніги" С.О. Шапаренко

КОНТАКТИ:

Сергій Шапаренко: тел. (066) 387-46-81 <pechenegy@rambler.ru>

Олег Перегон: тел. (050)228-82-36 <peregon_oleg@mail.ru>

Підготовлено ЕкГ "Печеніги",

 членом Міжнародного соціально-екологічного Союзу.


2424 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 2 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua