”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

В Україні посилилася внутрішня трудова міграція

Богдана КОСТЮК, Киев on Листопад 19,2009

image

Унаслідок міжнародної фінансової кризи скоротився попит на міжнародному ринку праці. Натомість усередині країн потоки трудової міграції активізувались, яскравим прикладом чого слугує Україна з її мобільними пересуваннями сільського населення до міст і появою так званих «міст – трудових супутників великих центрів».

Моя товаришка – корінна мешканка Ніжина – щоранку в будній день долає електричкою маршрут «Ніжин – Київ». Інженер за освітою, вона не має роботи вдома, натомість знайшла непогану роботу в Києві, в одній з інспекційних будівельних установ. Інші знайомі – молоде подружжя з Дніпропетровська – працевлаштувалося в Києві, а квартиру знімає в Борисполі. Маршрутками щодня їздять туди й назад, до реву літаків з міжнародного аеропорту по сусідству звикли, як звикли і до переповнених маршруток і метро.

Подібні тенденції соціологи називають «перерозподілом населення між сільською і міською місцевостями». На користь міста, звісно. За даними Інституту соціології НАН України, починаючи з жовтня – листопада 2008 року збільшилася трудова міграція всередині країни і міграційний рух у межах одного регіону (області). А за даними представництва ООН в Україні, кожний п’ятий українець є потенційним мігрантом і хотів би виїхати з населеного пункту, у якому мешкає. Причина – невдоволення рівнем оплати праці або ж відсутність роботи вдома.

При цьому з тих, хто вирішив їхати, близько 15 відсотків зробили свій вибір на користь іншої місцевості в Україні, і тільки 5 відсотків мають намір виїхати за межі держави. Про це повідомила голова Управління трудової міграції Міністерства праці і соціальної політики Тетяна Петрова. Вона також зазначила, що розширення внутрішньої міграції «здатне посилити свободу пересування громадян» і дасть змогу залучити висококваліфікованих робітників до підйому української економіки. До речі, найменша частка міграційних потоків поєднує Україну з країнами СНД і Балтії, найбільша – з Європейським Союзом. Стабілізацію зовнішньої трудової міграції Т. Петрова пояснює низкою чинників, серед яких найважливіші – складна візова політика держав Євросоюзу; невизначеність у галузі соціального забезпечення трудових мігрантів в Україні після їхнього повернення додому тощо. «Ми розробляємо законодавчі проекти згідно з міжнародним правом, з положеннями міжнародних конвенцій щодо захисту соціальних прав трудових мігрантів. Співпрацюємо і з нашими профільними міністерствами, парламентськими комітетами, профспілковими фахівцями, і з урядами тих держав, де працюють наші мігранти. Маємо захистити наших співгромадян, які потрапили в складні обставини через брак роботи або гідної оплати праці вдома», – розповідає Т. Петрова.

«На формування моральної настанови на переїзд з малої батьківщини впливають значною мірою бідність, соціальне розшарування, низький рівень соціального самопочуття та якості життя. Не забуваймо, що й світова фінансова криза вплинула: за даними соціологічних опитувань, кожна п’ята українська сім’я сприймає нинішню ситуацію, у якій опинилась, як катастрофічну. А більше половини родин оцінюють свій матеріальний стан як досить уразливий, хоч і не катастрофічний», – каже І. Прибиткова. Тож і вибудовують українці стратегію виживання, шукаючи роботу і в Україні, і поза її межами.


5260 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 4.17Rating: 4.17Rating: 4.17Rating: 4.17Rating: 4.17 (всього 6 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua