”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (2 додано)

Безпритульні собаки Чернігова – чотири роки невиконаних обіцянок

image

Чотири роки минуло з того часу, як у Чернігові з`явилась міська програма, покликана вирішити проблему безпритульних тварин.

Затвердження міською радою цього документа супроводжувалось щедрими обіцянками міських очильників, головна з яких – побудувати притулок для собак. Обіцяли і міський голова, і чиновники різних калібрів.

Переконливості тим обіцянкам додавала фінансова підтримка у будівництві притулку від Мінприроди.

Обіцяного три роки чекають?

Та вже й ті пресловуті три роки минули, а обіцянки залишаються невиконаними. Наприкінці 2015 року взагалі спливає термін дії згаданої міської програми з регулювання чисельності безпритульних тварин. Єдине, що за цей час було зроблено – проект так і не збудованого притулку. Це ще в 2012 році, для отримання під будівництво 2,3 млн. грн. коштів з держбюджету. Але в грудні 2012, коли гроші від Мінприроди Чернігову таки перерахували, ніякі роботи з будівництва притулку навіть не були розпочаті. І отримані кошти невикористаними повернулись до держбюджету.

Чернігів мав чудовий шанс першим в Україні державним коштом побудувати сучасний притулок для чотирилапих безхатченків та вирішити одну з наболілих міських проблем. Однак інвестиції ми втратили і знову опинилися в аутсайдерах. Міські чиновники в усьому звинувачують Мінприроди, мовляв запізно кошти надали. А тим часом на мапі України все менше й менше залишається обласних центрів, де проблему безпритульних тварин ігнорують так, як у Чернігові. Розповідь про досягнення в цьому напрямі інших міст сьогодні вже може зайняти багато сторінок. Зупинюсь на одному прикладі.

Чернігів та Луцьк – такі схожі можливості і такі різні результати

Багато спільного у двох обласних центрів – Чернігівщини і Волині. Приблизно однакова чисельність населення. Луцьк, як і Чернігів, заможним містом не назвеш. Бюджети наших міст зіставні, а середня зарплата волинян навіть трохи нижча, ніж у чернігівців. Чотири роки тому, як і в Чернігові, Луцька міська рада затвердила «Програму охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Луцьку на 2011-2016 рр.». І на цьому збіги закінчуються. Бо Луцька програма щодо безпритульних тварин, на відміну від Чернігівської, виконується.

Можна довго перелічувати те, що за цей час зроблено у Луцьку. Працює притулок, де утримуються більше 200 собак. Відловлюють тварин, забирають до притулку більше тисячі собак за рік. У притулку тварин стерилізують, проводять вакцинацію та шукають їм господарів. Волиняни можуть звернутись на цілодобову телефонну лінію з будь-яких питань, що стосуються домашніх тварин. Це і відлов собак, і безкоштовна стерилізація тварин, і допомога пораненим або хворим тваринам, і порятунок тварин, які потрапили до каналізаційних шахт або інших пасток. Впроваджено реєстрацію домашніх тварин, собакам на вулицях робиться щеплення від сказу. Маленьких лучан у школах вчать любові до всього живого за затвердженою Луцькою міськрадою програмою з екологічної етики.

За підрахунками Луцького Комунтрансу до початку впровадження міської програми, на вулицях Луцьку було біля 3-4 тисяч безпритульних собак. Це стільки ж, як у Чернігові. Навесні 2015 року чотирилапих безхатченків на вулицях Луцька підраховували вже за найточнішою методикою, визнаною європейськими фахівцями. Виявилось, що кількість безпритульних собак зменшилась до 779 тварин. Суттєво поменшало і звернень городян з приводу безпритульних тварин.

Зважаючи на таку плідну роботу, Луцьку не відмовили у фінансовій допомозі в Міністерстві екології та природних ресурсів. На кошти Мінприроди луцький притулок для собак набуде нового вигляду, вже цього року лучани отримають першу частину інвестицій – 200 тис. грн. на будівництво закритих вольєрів.

Усе це мало б відбуватися і в Чернігові. Мало б, якби в Чернігові, як в Луцьку, пообіцяли і зробили. Але в Чернігові тільки пообіцяли…

Час новий, а міфи старі

Сьогодні вже ніхто навколо не висловлює сумнівів, що Україна повинна бути частиною Європи не тільки географічно. Тому думати і діяти ми маємо по-новому, по-європейські. Якщо не все суспільство, то принаймні, його керманичі. Та ці слова вже затерлись у промовистих виступах та багатослівних докладах посадовців. А як доходить до конкретної справи, уся та європейськість зникає, мов і не було. Давно вже стало очевидним зневажливе ставлення місцевих чиновників до проблеми безпритульних тварин, як до чогось неважливого, не гідного їх уваги та зусиль.

Нагадаю, що при входженні до ЄС східноєвропейські країни (Польща, країни Балтії), в нелегкі часи масштабних реформ, знайшли можливості звернути увагу і на безпритульних тварин на вулицях. Побудували притулки та впровадили масову стерилізацію котів та собак.

А в Чернігові досі можна почути заперечення щодо самого методу стерилізації тварин, точніше методу ВСВП (відлов-стерилізація-вакцинація-повернення на місце перебування). Вже багато років чую один і той самий аргумент – це нічого не вирішує, бо стерилізовані собаки на вулиці будуть і далі нападати на чернігівців. Такі позиція ґрунтуються на відомому принципі - «не читав, але засуджую». Бо якщо розібратись, на практиці все виглядає зовсім інакше, ніж дехто намагається нав`язати. Звернусь до досвіду того ж Луцька. За минулий рік до Луцького притулку потрапило 1192 собаки. З них для 1024 тварин знайшли нових господарів і тільки 115 собак (це менше 10%) повернулись назад, на вулиці, на місце свого попереднього перебування. Завважте, що повертались тільки ті тварини, за якими доглядають опікуни, та якщо самі городяни зверталися з проханням повернути їм собаку після стерилізації. Не соціалізовані тварини, які проявляють агресію, на вулиці не повертались. Це вже не розмови та припущення, а конкретні факти, підтверджені практикою. Але чернігівській владі розбиратись ні до чого. Міські чиновники та частина депутатів міськради проблему вирішувати не збираються, от натомість і лякають людей старими міфами.

Війна та криза. Для одних – привід для бездіяльності, для інших – стимул для реформ

А з настанням важких часів для України місцеві чиновники взяли за звичку взагалі відмахуватися від багатьох проблем, мовляв не до цього зараз! Ще б пак, війна – дуже зручний привід відкладати все на потім та залишатись у старій, зручній бюрократичній системі.

Але так відбувається не всюди. Вже йшлося про Луцьк, можна згадати і Черкаси, Львів, Миколаїв, Ужгород, Дніпропетровськ, Житомир. Позитивних прикладів за останні роки з`явилось чимало. Поруч з Черніговом – у Києві у зоозахісників давно було багато претензій до столичної влади. Але з появою в кріслі мера Віталія Кличко діалог з громадськістю став вельми конструктивним, а головне перейшов в практичну площину. Київський мер приділяє увагу роботі притулків для тварин та реформі комунального підприємства, яке реєструє домашніх собак та котів. Органи МВС нарешті звернули увагу на факти жорстокого поводження з тваринами та на діяльність так званих догхантерів. Напрацьовуються правові методи запобігання несанкціонованому продажу тварин, вилучення тварин, що страждають від людської жорстокості та недбалості. Для вирішення цих та інших проблем заплановано створення в Києві екологічного підрозділу муніципальної міліції. Вселяє надію в те, що ці плани будуть реалізовуватись, щира зацікавленість київських посадовців у вирішенні проблем.

А от у Чернігові місцеві чиновники навпаки демонструють повну байдужість. За чотири роки, що минули після прийняття міської Програми  регулювання чисельності безпритульних тварин, у міськраді багато разів піднімалось питання виконання Програми міськвиконкомом та управлінням ЖКГ. Поступово на зміну обіцянкам прийшли відмовки про відсутність коштів та цілковите небажання чиновників навіть згадувати про невиконані зобов`язання. Для будівництва притулку для тварин без фінансування звичайно не обійтись. А от впровадження реєстрації домашніх тварин інвестицій не потребує. За виконання цього заходу міської Програми відповідальний виконком міськради. Ще до кінця 2011 року виконком був зобов`язаний затвердити Положення, за яким уже більше трьох років у місті повинна вестись реєстрація собак та котів. Крім того, рішенням виконкому мав бути визначений виконавець робіт, до якого чернігівці мають звертатись по реєстрацію домашніх улюбленців. У компетенції виконкому є також визначення вартості послуги з реєстрації котів та собак. Але нічого з переліченого до сьогодні не виконано. І якщо відносно будівництва притулку міська влада вже кілька років повторює одне й те саме – про розроблений проект притулку та брак коштів на його будівництво, то на всі запити про відсутність реєстрації собак – ані пари з вуст. Ще б пак, тут виконкому та його голові О.Соколову відповісти взагалі нема чого.

На минулій сесії міськради депутат Ірина Любухіна подала черговий запит до міського голови про причини з яких у місті все ще не проводиться передбачена Правилами утримання собак та котів реєстрація домашніх тварин.

Чи дочекаємось від мера хоч якоїсь відповіді?

Наталія Мойсеєнко – регіональний представник у Чернігівській області ГО «Інститут сучасних проблем України»

Від редакції. Додатково повідомляємо, щоз піднятих автором питань 22 червня 2015 р. у Чернігові відбудеться круглий стіл«Безпритульні тварини. Вимога часу – європейський підхід».

 


2195 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 15 голосів)
comment Коментарі (2 додано)
  • image Additionally phase 1 clinical study of anti EGFR immunoliposomes loaded with DOX anti EGFR ILs DOX in patients with solid tumors was assessed by Mamot et al cialis generic tadalafil
    (Створено Talajeoda, Листопад 24, 2022, 8:23 PM)
  • image Lhltom How To Buy Fucidin Cream https://newfasttadalafil.com/ - cialis reviews Jfcssg Combining Forms COMBINING FORM MEANING COMBINING FORM MEANING aero linguo algeso myco broncho narco chemo oro craso pharmaco cutaneo prurito dermo pyreto entero theco ergo toxo estheso toxico histo vaso hypno veno iatro vito Sufxes SUFFIX MEANING SUFFIX MEANING amine in dote phylaxis genic sol Prexes PREFIX MEANING PREFIX MEANING ana par anti syn contra Please refer to the Evolve website for additional exercises games and images related to this chapter. Cwhbjq buy cheap generic cialis uk Levitra Nach Herzinfarkt Aeaxfn accutane online buy https://newfasttadalafil.com/ - generic cialis for sale Vgimqs
    (Створено Psyslense, Червень 10, 2022, 3:27 PM)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua