”Iнформацiйно-аналiтична Головна | Вст. як домашню сторінку | Додати в закладки |
Пошук по сайту   Розширений пошук »
Розділи
Архів
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Поштова розсилка
Підписка на розсилку:

Наша кнопка

Наша кнопка

Яндекс.Метрика


email Відправити другу | print Версія для друку | comment Коментарі (0 додано)

Черговий «прівєт» від косівських депутатів

image

Триває конфлікт між Косівською районною радою та дирекцією Національного природного парку (НПП) «Гуцульщина». Уже п’ятий рік Косовські депутати та деякі сільради Косівського району відмовляються виконувати Указ Президента України від 2002 року щодо передачі земельних ділянок у підпорядкування нацпарку. Не задовольнившися спробою підпалу дирекції НПП «Гуцульщина» та незаконно проведеним референдумом, на початку березня цього року про скорочення території парку (референдум не мав майже жодної юридичної сили), Косівські депутати вдалися до не менш оригінального способу: на одному з останніх засідань Косівська рада вирішила висловити недовіру національному парку. Мало того, що такі дії не мають під собою ніяких підстав, з юридичної точки зору вони виглядають смішними. Оскільки суперечать Указу Президента України та Закону України «Про природно-заповідний фонд».

Депутатів Косівської районної ради зрозуміти можна – багато хто з них є власниками лісопилок, і вони зацікавлені у розвитку свого бізнесу під приводом захисту корінних прав місцевого населення на землю. Паралельно звинувачують керівництво парку в незаконному лісокористуванні. Яка мова про Національну екологічну мережу, збільшення площі природно-заповідного фонду, збереження червонокнижних видів тварин і рослин?...

У ситуації, що склалася, винні обласні органи державної влади, які досі не виготовили акту на землю відповідно до Указу Президента, і відмова деяких сільських рад надати згоду на передачу землі. Наразі Інститут екології Карпат має проводити повторні наукові роботи щодо обґрунтування створення на цій території нацпарку.

Відсоток території, яка належить природно-заповідному фонду, вкрай малий – складає всього 5 % від загальної площі (в Європі цей показник складає від 10 до 25 % території країни). І тому будь-які спроби його зменшити мають зупинятися в зародку, а не тягнутися роками.

Довідка:

Національний природний парк «Гуцульщина» створений Указом Президента України від 14 травня 2002 року. Він розташований у межах Косівського району Івано-Франківської області й охоплює площу в 32 271 гектарів. З цієї площі 7606 га земель надані парку в постійне землекористування, а 24 665 га включені до його складу без вилучення у землекористувачів. Нацпарк призначено для збереження, відтворення та раціонального використання генетичних ресурсів рослинного та тваринного світу, унікальних природних комплексів та етнокультурного середовища Покутсько-Буковинських Карпат.

2469 раз прочитано

Оцініть зміст статті?

1 2 3 4 5 Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00Rating: 5.00 (всього 3 голосів)
comment Коментарі (0 додано)
Найпопулярніші
Найкоментованіші

Львiв on-line | Львiвський портал

Каталог сайтов www.femina.com.ua